Slow Budapest - Szánj időt magadra!

by - január 27, 2018


Sziasztok!

A hétköznapok monoton rohanásában nem könnyű megszervezni egy kávét a barátnőnkkel vagy egy családi ebédet összeszervezni úgy, hogy a nagymamától egészen a legtávolabbi unokatesóig mindenki ráérjen. A felgyorsult világunk a hajtást, a folyamatos teljesítménynövelést várja el tőlünk, hiszen az van bennünk, hogy akkor leszünk elégedettek, ha mindez hamar meghozza a gyümölcsét és persze, a sikerorientáltság manapság elvárás is. A napunk nagy részét a képernyőink előtt töltjük, a mindennapi kommunikációnk is leredukálódott a Messenger használatára és az egymás közötti írogatás lett az, ami összetartja kapcsolatainkat, mint egy vaslánc. Nem alszunk eleget, a fast food ételeken élünk, ha már 10 fokot kell lépcsőznünk teljesen kifulladunk és a hétvégéink sem telnek másképpen. Ezt felismerve, változtatni szeretnék a saját napi rutinomon, több "én időt" belecsempészni a mindennapjaimba, kevesebbet lógni az interneten és jobban ápolni a személyes kapcsolataimat. Őszintén szólva ez egyáltalán nem könnyű a multitasking világunkban.

Tavaly novemberben találkoztam először a Slow Budapest Anti-Határidőnaplójával és azonnal beleszerettem. Megtetszett a borító, a belső elrendezés és az az üzenet, amit a kis csapat szeretett volna átadni, ezeken a naplókon keresztül. A 2018-as tervezésű darabok elkészítésénél fő célkitűzés volt az, hogy az oldalakat lapozva folyamatos motiváltság érjen bennünket és segítsen a céljainkat magunk előtt látni, akár minden nap. A folytonos inspiráció, az apró üzenetek, a kis szösszenetek, emlékeztetők és a szép színes belsőrész mind hozzátesz ahhoz az élményhez, ami előidézi belőlünk az igazi slow élményt.


Mi a slow hatás?
Mit ad nekünk a Slow Budapest?

A Slow Budapest célja az, hogy felhívja a figyelmet a túlhajszolt életmódra és a programjaikon keresztül segítsenek nekünk a kiegyensúlyozottabb hétköznapjaink elérésében. A csapat nagyon jól megfogalmazta azt, hogy mi is igazából a slow hatás, hogyan tudunk mi is lelassulni és mi az a néhány dolog, amit nem árt észben tartanunk, ha szeretnénk eszerint az eszme szerint élni. A jelenlét, a tudatosság, az önismeret és az irány, ami felé haladni szeretnénk. Ez az a néhány dolog, ami segít minket abban, hogy fókuszáltabbak és eredményesebbek legyünk és a mindennapi apróságokban rejlő örömöket is felismerjük és ennek, hálát is tulajdonítsunk. Valljuk be, nem az fog néhány év múlva számítani, hogy mennyire jó volt túlórázni és a plusz pénzből egy modernebb televíziót venni, hanem a minőségi idő, amit olykor, nem megfelelően osztunk be, eldobjuk azt, mintha bármikor elő lehetne venni. Célkitűzésként fontos számukra, hogy a stresszmentesebb élet mellett segítsenek az önismeret folyamatában és hangsúlyoznám, hogy igazából ők, egy utat mutatnak, ami nem kíván csodareceptekkel élni vagy életigazságokat a fejünkhöz vágni, nem. Egy folyamatosan fenntartható változás lehetőségét adják a kezünkbe és ehhez az egyik eszközük, ez a napló. A lassulás kérdéskörét egészen egyedi módon közelítik meg, betekintést kapunk a pszichológia több ágába, a környezet- és a szociálpszichológia tudományába, a DIY (Do it yourself) szemléletmódba, a kreativitás fontosságába és a különféle tréningmódszerekbe, amik bátran alkalmazzák a művészet kifejezőeszközeit.

Mit rejt az anti-határidő?

1. 12 konkrét tanács a lelassuláshoz
2. motiváló idézetek
3.havi bontásban az ünnepnapokat is bejegyzi a napló, így olyan jeles napokat is jó időben tudni fogsz, mint a Micimackó nap :)
4. havi slow food ötletek
5. heti bontásban kapunk ötleteket és egy kis "én időt" magunkkal kapcsolatos kérdésekben, itt az ideje az önreflexiónak
6. inspiráló üzenetek mindfulness(tudatos jelenlét)tanításokkal 
7. a személyes kapcsolataink fenntartásához kapunk egy kis emlékeztető részt ( tökéletes találkák bejegyzésére, szülinapok, névnapok rögzítésére)
8. több mint 50 tanács minden hétre, amik teljesítésével úgy érezhetjük, van egy külső ember, aki ha úgy van megmondja mit kell tennünk- néha ez mindenkinek jól jön


Ti mennyire értetek egyet ezekkel a gondolatokkal? Használtok határidőnaplót?
Puszi, Szofi



You May Also Like

0 megjegyzés