WAMP - a magyar design vásár

by - február 26, 2018


Sziasztok!
Ahogy ígértem, itt is vagyok a Wamp-os élménybeszámolómmal. Körülbelül egy éve szeretnék eljutni erre az eseményre, de vidékiként nem annyira egyszerű ezt összeszervezni. A hétvégét a fővárosban töltöttem és pont úgy jött ki a lépés, hogy a Millenárisban helyet kapó design piacra én is el tudtam menni. A belépőjegy 500 Ft-ba került, amit bármilyen vásárlásnál fel lehetett használni, azt gondolom, aki egyszer betért, üres kézzel nem távozik, így voltaképp ingyenessé válik a bejutás is. Jómagam is gazdagabb lettem egy SoadyART termékkel, de ezt fotó formájában nem osztanám meg veletek ebben a bejegyzésben, mert szeretnék róla és a márkáról külön egy rövidebb posztot írni. 
Azt gondolom, néhány szóban meg kell magyaráznom nektek, mit is takar a WAMP rövidítés és mi is pontosan ez a vásár. A WAMP kurtítás, a Vasárnapi Művész Piacot takarja, ami egy olyan dizájn börze, ahol felsorakozik a magyar tervezők egy rétege és ezzel együtt mi vásárlók bepillantást nyerhetünk azon alkotó szellemű tervezők világába, akiket valószínűleg a Wamp keretein kívül nem is ismernénk. Termékkínálat szempontjából nagyon vegyes a felhozatal, hiszen a divat, a szépségápolás, a kreatívabbnál-kreatívabb ékszerkreációk mellett olyan kis szériás készítmények is kaphatóak, amiket csak itt és most lehet beszerezni. (lásd.később a pop art box ismertetőt) Összességében ez az az esemény, amely egy olyan közösségi teret alakított ki alkotók és vásárlók között, ahol a fő cél a kézzel készített, egyedi áruk köztudatba való felsorakoztatását végzi.

Nothing to Hide
A Nothing to Hide egy fiatalokból álló tervezői csapat, voltaképpen egy diákcégről beszélhetünk (Alternatív Közgazdasági Gimnázium), akik az ön elfogadást hirdetik a termékeiken keresztül. A speciális tervezésű ruhadarabok és kiegészítők, az egyszerűsített szabásmintával bármilyen egyszerűbb, hétköznapi szettet feldobnak. A vízhatlan esőkabát a hidegebb tavaszi és őszi napokon is melegen tartja viselőjét és nem bontja meg a sokak által oly fontosnak vélt összképet, ha street fashion-ről beszélünk. A kínálatok között kézitáskát, övtáskát, nesszeszert és a leginkább figyelmet kapó esőkabát található meg. Személy szerint nagyon klassz kis ötletnek tartom ezt a fajta kivitelezést, az anyagválasztást és annak használatát. Érdemes lesz követni a csapatot, így tovább srácok.

Dream2go
A Dream2go tervező csapat volt számomra, az egyik legkreatívabb csapat, hiszen a szintén diákokból álló önálló cég, olyan dolgot tűztek ki maguk elé, ami a mai fiatalok egyik fő problémájára keresi a megoldást és ez nem más, mint az alvás, vagyis pontosabban az alváshiány. Az alvásproblémák a stresszes, rendszertelen, rohanó életmód egyik negatív velejárója, ami nem csak hogy ront a teljesítményképességünkön, de emellett rengeteg, a későbbiekben  is észlelhető mellékhatással jelentkezik. A csapat egyedi tervezésű grafikával és különleges pulóvereikkel veszik fel a harcot, az álmatlan éjszakák ellen. Az ötlet igen egyszerű és praktikus, a pulcsijaik kapucnis részében találhatunk egy párnát, ami lehetővé teszi az azonnali kényelmet és relaxálást bárhol is legyünk. A ruhadarab mellett készítenek bögréket és sapkákat is, szintén az egyedi logójukkal ellátva.



Ez a márka  Budapest belső kerületeit bemutató grafikákat készít, amelyeket fali képként, képeslapként, poháralátétként, plakátként és most már jegyzetfüzetként is árusítanak. Ezek a hagyományos szuvenírekkel ellentétben, sokkal inkább átadják a város egyediségét, így külföldi barátainknak is kitűnő ajándék egy Urban Sidewalker képeslap. A márka küldetésének érzi, hogy szeretett fővárosunkat ilyen formában is népszerűsítse és a város nyújtotta lehetőségekre felhívja a figyelmét az érdeklődőknél. Újdonság náluk, a városunkból alkotott memóriakártya, ami egy könnyed, lazulós baráti estéhez is szuper szórakozást nyújt.




2011-ben született meg ez a saját tervezésű babaárukat készítő csapat, akiknek a fő profilja a textíliák különféle felhasználhatósága. Játékfigurákat, készségfejlesztő játékokat, plüssbabákat varrnak, amik között megtalálhatóak a népszerűvé vált állatfigurák: a koala, a róka, az unikornis, de a kockás fülű nyúl modern változata is. A cukiságfaktor teljes kimaxolásaként felhőcskéket is gyártanak.

Salamon Mariann, a tehetséges táskatervező alkotásait végignézve rögtön szemet szúr a folyton visszatérő anyag, a hologram személyében. Mariann 2013-ban kezdte a szabás-varrást és a kezdeti sikerek után kiépítette saját márkáját, ami között találhatunk hátitáskákat, újrahasznosított terítőket és kis táskákat. Hosszabban nem szeretnék most a Bibiart táskákról írni, hiszen a közeljövőben tervezek egy hosszabb bejegyzést a márkáról.


Ezek azok a szépségek, amik minden rajzolni szerető kis művésznek a szívébe lopja magát. Nagy Júlia iparművész, designer, Házi Andrea képzőművész, grafikus és Eigner Gábor könyvkötő áll ezek mögött a papíráruk mögött. A fő termékük az egyedi kötésű sketchbook, amelynek az a különlegessége, hogy mind egyedi borítással rendelkezik, de a bennük lévő papírok is mind vegyesen vannak eloszlatva, így, ha éppen fekete alapra szeretnénk dolgozni, de ugyanúgy mindent egy helyen akarunk gyűjteni, akkor ezzel a művészfüzettel ez is megoldható. A papírkínálatukban vásárolhatunk jegyzetfüzeteket, kisméretű vázlatfüzetet és kitűzőket is. Nézzetek szét, hátha ti is találtok valamit, amibe megörökítenétek a gondolataitokat vagy a rajzaitokat.




A márka atyja, Kontur Réka, aki öltözéktervező iparművésznek tanult a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Bőr szakon végzett, ez nem is annyira meglepő, ha végignézünk az alkotásain, hiszen az összes termékének az alapját ez az anyag adja. Kézműves technikával dolgozik, melynek köszönhetően a ruhák, táskák, ékszerek még inkább rendkívülivé válnak. A saját márkáját 2010-ben indította el Réka, aki saját showroom-jában fogadja a kíváncsiskodó vásárlókat.





A Woody márka, egy olyan családi vállalkozás, aminek az alapja a természet és fák iránti szeretet. A több generációra visszavezethető cég fő profilja, a fából készült férfi kiegészítők gyártása. A leginkább népszerűvé vált termékük a fából készült napszemüvegek, amelyek minőségi famegmunkálás után, egy egyedi Hoya polarizált lencsével kiegészülve alkotnak egy párt és öltöztetnek a természetesség jegyében. Ezek a lencsék a nap káros sugaraitól is kitűnően védik a viselőjüket. A szemüvegeket dioptriás vagy sötétítő lencsével ellátott verzióban is lehet rendelni. A kínálatukban megtalálhatjuk a telefontokokat és a férfiórákat egyaránt.

Sapi és Nise design

Szilágyi Sapi néven elhíresült ékszerkészítőnk a nemesfémek beolvasztásából alkotja meg különleges kiegészítőit. A gyűrűk, a fülbevalók és a nyakláncok mellett különleges brossokat is készít, amelyek egy-egy sokak által nem kedvelt rovart vagy bogarat ábrázol.. Őszintén mondom, ilyen formában én is viselném az éjjeli lepkéket, legyeket és egyéb kellemetlenebb külsejű állatkákat. A közeljövőben be is szerzek egy szép lepkét, amely csodás dísze lesz az átmeneti ballonkabátomnak. A Nise design névre hallgató márka az ezüst, az egzóta fa és a műgyanta keverékéből megalkotott, leginkább geometrikus mintákat létrehozó ékszermárka. A kincsek ezen összetevők keverékéből születnek, itt-ott, egy-egy összetétel kiemelésével. Nagyon minimál darabokról beszélhetünk, de az anyagok keveredése mégis ad egy pluszt, amitől igenis feltűnő kiegészítőnké válik a márka jó néhány darabja.



A Nagora számomra már abszolút nem ismeretlen márka, ugyanis 2016 óta használom a termékeiket és nagyon szeretem is őket. A szép összetevőlistával rendelkező magyar natúr kozmetikai márka, nem csak a minőségi beltartalomra, de a termékdizájnra is nagyon igényes. Az Ah magazin vendégírójaként bővebben írtam is egy bejegyzést, ha érdekel titeket lessétek meg.



Kovács Ágnes a MOME tanulójaként találta ki a saját táska brand-jét, amelynek a védjegye a letisztult színek és formák ötvözete. A táskáknak van egy könnyed eleganciája, egy nyugalmat árasztó összeszedettséget sugárzó képalkotása. A jó minőségű bőr mellett a fa, a vászon, a filc és a fém is megtalálható a kínálatban, mint felhasznált anyag.


Ez a dizájzn piac remek vasárnapi programlehetőség azoknak is, akik nem feltétlen hatalmas rajongói a magyar divattermékeknek, de a számos cég és tervező munkáinak a megismerése mellett, sok program is színesíti ezt az eseménysorozatot. A tegnapi napon átalakítóshow, smink- és hajtanácsadás volt a porondon, emellett Lakatos Márk stylist tartott előadást, A Mod'art  divatiskolából is jelen voltak és finomabbnál - finomabb ételek is terítékre kerültek.

Nektek melyik márka volt ismerős?
Puszi, Szofi






You May Also Like

0 megjegyzés