Balcsikék: A balatoni dizájnmárka

by - március 01, 2019



"Csakhogy újra látlak, égnek ezüst tükre,
égnek ezüst tükre, szép csöndes Balaton!
Arcát a hold benned elmélázva nézi,
s csillagos fátyolát átvonja Tihanyon.
Leülök egy kőre s elmerengek hosszan
az éjjeli csendben az alvó fa alatt.
Nem is vagyok tán itt, csupán csak álmodom:
Balatont álmodom s melléje magamat."


/Gárdonyi Géza: A Balaton

A Balaton ízig-vérig magyar, a Balaton a jókedv, a pihenés és a legszebb nyári emlékek őrzője. De mi van akkor, ha két tehetséges alkotó úgy dönt, hogy beleveti magát a magyar tenger habjai közé és brand-et alapít? Nos, a mai interjú nagyon különleges lesz, két olyan merész fiatallal beszélgethettem, akik csobbantak egy nagyot a Balaton vízében, megmerítkezve az ötleteikkel és elindították a Balcsikéket. A márka tavaly nyáron debütált és már a megjelenésükkor éreztem, hogy ez egy hihetetlenül különleges kezdeményezés, amiről azonnal tudni szeretnék mindent. Így felkerestem Adriennt és Krisztiánt, a két tulajdonost, akik egyébként egy párt is alkotnak, hogy lenne-e kedvük válaszolni néhány kérdésemre. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire örülök, amikor egy-egy márka megtisztel a bizalmával és időt szán a #keresdamagyardizájnt blog kezdeményezésre és most már a Balcsikék is erősíti ezt a tábort.



1. Adrienn és Krisztián, mi adta az utolsó löketet a márka létrehozásához? 
Mindketten a Balaton partján nőttünk fel, mégis az elmúlt években nagyon kevés időt tudtunk itthon tölteni, ezért két éve elhatároztuk, hogy szépen lassan körbetekerjük a Balcsit és újra felfedezzük. Még most is emlékszünk a pillanatra, amikor a biciklitúránk végén a kertben ücsörögve beszélgettünk, hogy milyen csodálatos a Balaton és mennyire inspirál mindkettőnket. Ekkor jött az ötlet, hogy alapítsunk egy olyan design márkát, amivel a grafikáinkon át mutatjuk meg, milyen lenyűgözőnek és sokoldalúnak látjuk a vidéket.


2. Ha jól tudom mindketten ízig-vérig a magyar tenger szülöttei vagytok. Az  inspirációt, mint olyant, hogyan és miként merítitek ebből? Esetlegesen vannak esti tóparti sétáitok, amik közben megjön az ihlet?
Így igaz, gyerekként télen-nyáron a strandon lógtunk: ugráltunk a stégről, játszottunk a vízben a barátainkkal, a családdal közösen építettünk csöpögtetős várat, futottunk amint meghallottuk a főtt kukoricás csengőjét, majszoltuk a fagyit és még sorolhatnánk a sok kis emléket. Ezekhez csatlakoznak az új élményeink is: vitorlázás a barátokkal, sörözés a tihanyi dombtetőn, esti fürdések a naplementében vagy egy jó kis lángos a családdal a kánikula közepén. Ezek a meghatározó gyerekkori és friss élményeink ezernyi hangulattal kapcsolódnak a Balcsihoz és ezt a változatosságot szeretnénk megjeleníteni a márkával is. Ezért igyekszünk mindig más hangulatból inspirálódni, amikor alkotunk. Az esti sétákra pedig teljesen ráhibáztál: gyakran nem a tervezőasztalnál, hanem a parton ötletelünk.



3. Hogyan jött a márkanév? Egy brand életében ez egy nagyon kulcsfontosságú elem.
A koncepciónk elég hamar kialakult, viszont a márka nevén sokáig gondolkoztunk. Szerettük volna, ha rögtön egyértelmű már ebből is, hogy a Balaton inspirál minket, de az is fontos volt, hogy a személyes kötődésünk is megjelenjen kicsit benne. Végül a márka ötletét is adó biciklitúrához nyúltunk vissza, ahhoz a pillanathoz, ami a legjobban elvarázsolt minket: a tihanyi panoráma. Elképesztően gyönyörű ott a Balcsi, órákon át csak bámultuk az egyedi zöldes-kék színét a várfalon üldögélve. Hát így született meg a Balcsikék. :)

4. Hogyan jött létre a "balcsikék" színárnyalat?
A névválasztással együtt jött a színtartomány is, amiből kiválasztottuk a pontos árnyalatot. Élénk, vidám színt kerestünk, ami a lehető legjobban tükrözi a Balcsi egyediségét: néha kékes, néha inkább zöldes, attól függően, hogy éppen hogy süt rá a nap.


5. A márka termékeit végignézve a grafikák nagyon sokszínűek, abban az értelemben véve, hogy a darabok vagy nagyon minimál rajzokból állnak vagy pedig nagyon színes és tömör mintákból. Mennyire különül el a saját rajzolási stílusotok ezen a téren?

Tudatosan, sok különböző stílusban alkotunk - egyrészt ezzel is erősítjük a koncepciónkat, hogy minél mélyebben mutassuk be a Balcsi-atmoszférát, másrészt nagyon élvezzük is, hogy nem ragadunk bele teljesen egy-egy begyakorolt stílusba, hanem hagyjuk, hogy jó erősen hassanak ránk az új és friss impulzusok. Minden termékünket mi tervezzük és bár az ízlésünk nagyon hasonló, apróságokban mégis elég eltérően rajzolunk: Krisz például szereti a szögletes formákat, részletesebb vonalvezetést és nagyon karakter-centrikus, Adri pedig lekerekített és letisztultabb formákkal, nagy karakterek helyett inkább sok aprósággal közelít meg egy-egy témát. Minden termékünk kapcsolódik a Balatonhoz, így az erős tematika egységet teremt és közben szűkít is a lehetőségeinken, de a saját stílusjegyeinket folyton új elemekkel ötvözve mindig izgalmas lesz az eredmény.



6. Mi alapján dől el az, hogy egy adott grafika bekerül-e a termékpalettátok közé avagy sem?

Ez az egyik legnehezebb feladatunk, mert még azokból is szelektálunk amiket a legjobbnak érzünk. Amikor már végképp alig tudunk dönteni, meg szoktuk kérdezni szakmai és laikus barátaink véleményét is, lehetőleg minél több korosztályból és a végleges kollekció tervét is át szoktuk beszélni másokkal, hogy lássuk, kell - e még valamin finomítani. Mindig kollekciókban dolgozunk, mert a grafikai sokszínűség mellett fontos, hogy jól összhangban legyenek például a ruhák, táskák egymással és átláthatóbb legyen, hogy mi mindennel várjuk az érdeklődőket.

7. A sellőminta több fronton is visszaköszön a munkáitokban, mit üzentek ezzel a mágikus élőlénnyel?
Adri imádja őket, a kedvenc mágikus lényei, ovis korában, amikor először kérdezték meg tőle, hogy mi szeretne lenni, ha felnő - rögtön rávágta, hogy sellő. :) Mindig is úgy gondolta, hogy élnek sellők a Balatonban, szóval nagyon adta magát a téma amikor elkezdtünk tervezgetni, a legelső Balcsikék skiccek is pár pimasz hableányról készültek. Krisz szintén odavan a misztikus lényekért, de inkább a horroros szörnyes típusért. Ezért mindketten feldolgoztuk a hableány-témát az eltérő látásmódunkkal és végül három sellő is bekerült a tavalyi kollekciókba: egy minimalista, egy kicsit népmesés formavilágú és persze egy sötétebb hangulatú (a Balcsiszörnnyel együtt). Terveztünk még egy olyan verziót is, amit teljesen közösen rajzoltunk meg, hamarosan ez is debütálni fog!


8. Kérlek, meséljetek nekünk a 3D-s szemüvegről és a csontos hattyú esetéről!
Először a hattyú csontváz ötlete volt meg a misztikus, cseppet horroros Mélyvíz kollekciónk második tagjaként. Kezdetben magyar kártyára emlékeztető elrendezésen gondolkodtunk, de a tervezgetés közben valahogy beugrott Krisznek, hogy milyen menő lenne retró 3D színekkel. Kipróbáltuk és puff, annyira jól nézett ki, hogy rögtön efelé haladtunk tovább. A klasszikus 3D hatás helyett azonban egy kicsit kevésbé szokványos módon szerettük volna megjeleníteni, ezért 3D anaglif technikával készült ez a grafika. Úgy működik, hogy ha 3D szemüveggel nézed, teljesen mást fogsz látni az egyik szemeddel, mint amikor átváltasz a másikra. Persze, 3D szemcsit is adunk ezekhez a pólókhoz, hogy bármikor kipróbálhassák a vásárlók a szuper kis effektjét. Nagyon különleges volt, hogy a 3D Hattyús grafikánkat pont egy tv-s interjúval egybekötött divatbemutatón tudtuk bemutatni a Balatoni Nyár műsorban (persze irtóra izgultunk), de azóta is imádják ezt a mintánkat!




9. Kiket szeretnétek megszólítani a márkával?
Bárkit, aki szereti a Balatont. Az elejétől kezdve olyan designokkal szerettünk volna előrukkolni, amik különlegesek, személyesek és kortól függetlenül mindenki megtalálhatja bennük azt a hangulatot, ami igazán a Balcsira emlékezteti. 



10. A Jég kollekciótok egyszerűen fantasztikus, a természet mellett mi inspirálta ezt a vonalat?
Mindenképpen szerettünk volna egy teljesen új dolgot készíteni: ékszereket. Már nyárra is voltak hasonló terveink, de akkor nem maradt rá időnk, ezért is döntöttünk úgy, hogy ősszel és télen viszont csak az ékszerekre fókuszálunk majd.

A téli Balaton nyugalma, lágy csillogása és a jég változatos textúrái adták az alap ihletet, amit nagyon letisztult, elegáns stílusban szerettünk volna ékszerré formálni. Szeretjük a különleges darabokat, ezért úgy döntöttünk, hogy kézzel festjük és öntjük a teljes Jég kollekciót, így minden darabja teljesen egyedi, nincs két egyforma köztük, akárcsak a Balcsi jégtáblái. Hogy minél jegesebb hatást érjünk el, jégfóliával kevert üveglakkot öntöttünk a festett részre. A csomagolásnál is meg akartuk őrizni az egyedi jelleget, ezért az ékszerlapocskákat szintén kézzel festettük.


11. Hol és miként tudják beszerezni az érdeklődök a Balcsikék termékeit?
Egész évben aktív a webshopunk (balcsikek.hu) és a budapesti showroomunk: a NoBorder szalon. Igyekszünk télen-nyáron minél több vásáron részt venni, hogy személyesen is találkozhassunk a vásárlóinkkal, ez mindig hatalmas öröm és feltöltődés nekünk. Ilyen például a Csészényi Design vásár, az Antropos Art Market, Szimplafashion, Gozsdu Weekend Market, Hello Dizájn Budaörs és persze a nyári szezonban minden hétvégén megtaláltok minket a Balcsikék designstand törzshelyén: Tihanyban a Piac Placcon.

Emellett a nyári viszonteladóink listája is szépen gyarapodik, mint például a tihanyi Balatoni Buborék, Balaton Galéria, a budapesti Lollipop Factory, Fian Koncept vagy a pécsi Monokrom Design Store és hamarosan Füreden is lecsaphattok már a cuccainkra!




12. Nem sokára debütál az új projektetek, mesélnétek nekünk kicsit a koncepcióról?

Pontosan, hamarosan érkezik a tavaszi kollekciónk, amiről annyit elárulhatunk, hogy maradunk az ékszer-vonalon, de most a különböző színárnyalatok és a kifejezetten hozzájuk kapcsolódó hangulatok lesznek főszerepben. Lenyűgözőnek tartjuk, hogy milyen sokféle színben tud pompázni a Balaton és persze a Balcsikék árnyalatunk továbbra is domináns marad, így tavasszal nagyon frissítő lesz színesíteni kicsit a palettán. Az anyagok tekintetében pedig már előre készülünk a nyári strandszezonra: olyan ékszerek lesznek, amiket éjjel-nappal lehet majd viselni akár a Balcsiban is.


13. Mi a terve a balatoni márkának a jövőre tekintve?
A tavaszi cuccok mellett gőzerővel tervezzük a nyári kollekciókat, több nagyszabású újdonsággal is készülünk idén. Az üde színkavalkád után visszafogottabb árnyalatokat társítunk majd a Balcsikék szín mellé, és a fő tónusunk ismét uralni fogja az egyik kollekciónkat letisztult formákkal és érdekes textúrákkal megbolondítva. A friss grafikák mellett új fazonú pólók is érkeznek, nemcsak felnőtteknek, hanem kicsiknek is. Sokféle apró kiegészítő is készül egy nagyon cuki karakterünkhöz, akit alig várunk, hogy végre bemutathassunk!

Tavaly már volt egy olyan kollekciónk, amit más alkotóval közösen készítettünk, idén, még több hasonló tervet indítottunk el és külön a fiúknak is tervezünk egy irtó vagány kiegészítőt, amiről annyit már elárulhatunk, hogy sapi lesz! Az egyik legizgalmasabb tervünk pedig egy egészen új irány: a természetes anyagokat és környezettudatosságot fogjuk keverni a bohém életérzéssel és a lehető legnyáriasabb kellékünkkel.

Szóval elmondhatjuk, hogy idén is sokféle lesz a Balcsi nálunk: cuki és vagány, laza és elegáns, tudatos és közben nagyon is bohém.



Idén nyáron csobbanjatok Balcsikékben! 

Adri&Krisztián és Szofi

You May Also Like

0 megjegyzés